Overweeg jij je eicellen in te laten vriezen? Op deze pagina lees je welke stappen daarbij komen kijken.
Ga snel naar: intake | stimulatiefase | punctiefase | invriesfase | infographic
Ik wil mijn eitjes in laten vriezen, wat komt daar bij kijken?
Op deze pagina lees je in het kort welke stappen we doorlopen om te komen tot het invriezen van jouw eicellen voor een latere kinderwens.
De behandeling bestaat uit 4 stappen:
- Intake: Tijdens de counseling sessie (intake) worden de redenen, voor- en nadelen, risico’s, kosten en succeskansen besproken om daarna een weloverwogen besluit en persoonlijk behandelplan op te stellen.
- Stimulatiefase: De eierstokken worden gestimuleerd met dagelijkse hormooninjecties gedurende 10 tot 14 dagen, waarbij de rijping van eicellen nauwlettend wordt gevolgd om optimale rijping en succes bij invriezen te bereiken.
- Punctiefase: Na de stimulatie worden de rijpe eicellen via een naaldpunctie onder lichte verdoving uit de eierstokken (follikels) gehaald, wat ongeveer 20 tot 30 minuten duurt.
- Invriesfase: De eicellen worden direct na de punctie ingevroren.
Hieronder wordt iedere stap uitgelegd:
Stap 1: Onderzoeken
In 2 á 3 consulten zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:
- Eicelvoorraad (bloedonderzoek en vaginale echoscopie)
- Het verwachte aantal te oogsten eicellen
- De kans op zwangerschap
- Details van de behandeling (stimulatiefase, aantal behandelingen die nodig zijn, punctie)
- Kosten van de behandeling
- Soms adviseren we een extra gesprek bij een van onze counselors
Stap 2: De stimulatiefase
Waarom zijn er hormonen nodig?
In een natuurlijke cyclus rijpen normaalgesproken 1 of 2 eicellen. Bij eicelvitrificatie willen we graag meerdere eicellen laten rijpen. Hier heb je hormooninjecties voor nodig.
Stimulatieschema’s
Er zijn verschillende stimulatie schema’s.
De twee belangrijkste zijn: het ‘Lange schema’ en het ‘Antagonisten schema’. De arts zal met je bespreken welk schema voor jou van toepassing is en je ontvangt hierover verdere uitleg van de verpleegkundige.
Stimulatie fase
Tijdens de stimulatiefase zijn verschillende controle momenten. Tijdens zo’n afspraak onderga je een inwendige echo om de eierstokken te kunnen beoordelen. Er wordt gekeken naar het aantal en afmetingen van de follikels.
Het is van tevoren niet te zeggen hoeveel controle momenten nodig zijn (gemiddeld 2-4). Als de follikels groot genoeg zijn zal de follikelpunctie gepland worden.
Stap 3: De punctie
Wat gebeurt er bij de punctie?
Bij de punctie worden de eicellen uit de eierstokken gehaald. Dit gebeurt in de punctieruimte binnen onze kliniek door een arts met ondersteuning van een verpleegkundige.
Op de dag van de punctie kun je je bij de receptioniste melden. Daarna neem je plaats in de wachtruimte tot het moment dat je wordt opgehaald. Tijdens de punctie krijg je een kalmerend of een pijnstillend middel via het infuus. Het aanprikken van de follikels gebeurt vaginaal. Met de vaginale echo, waarop een naaldgeleider is aangebracht, wordt de eierstok in beeld gebracht en via de naaldgeleider wordt er met de naald in de eierstok geprikt. Bij de punctie worden alle follikels leeggezogen. In de verkregen vloeistof bevinden zich de eicellen. Deze eicellen zijn niet met het blote oog te zien. De verpleegkundige geeft na de punctie de buisjes, met de follikelvloeistof, direct door aan de IVF laborant. In het laboratorium zal de IVF laborant de eicellen onder de microscoop gaan zoeken. De follikel punctie neemt ongeveer 15 minuten in beslag.
Na de punctie blijf je enige tijd ter observatie in de rustkamer. De dokter bespreekt hier met jou hoeveel eicellen er zijn gevonden en overhandigt je op schrift de instructie voor de volgende periode.
Stap 4: Invriezen eicellen
Alléén de eicellen die voldoende zijn uitgerijpt, zijn geschikt om in te vriezen. Dit is pas later op de dag bekend, nadat het laagje steuncellen (cumuluscellen) van de eicel is verwijderd. Het aantal eicellen gevonden bij de punctie is dus meestal niet gelijk aan het aantal eicellen dat geschikt is voor het invriezen.
De invriesmethode wordt eicelvitrificatie genoemd. Bij deze invriesmethode wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er ijskristallen worden gevormd die de eicellen kunnen beschadigen. De ingevroren eicellen worden bewaard in een vat met vloeibare stikstof (-196°C). De eicellen kunnen jarenlang bij deze temperatuur bewaard blijven.
De dag na de punctie neemt de IVF analist contact met je op. Je ontvangt informatie over het aantal rijpe eicellen wat is ingevroren.
Infographic
In onze Infographic eicellen invriezen Nij Geertgen kun je zien welke stappen we samen doorlopen.