In ons IVF-laboratorium worden de eicellen en de zaadcellen samengebracht. IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie en betekent letterlijk: bevruchting in glas. Tijdens de derde fase worden de zaadcellen met de eicellen samengebracht in een glazen schaaltje, zo’n 100.000 á 200.000 zaadcellen per eicel. Een zaadcel moet hierbij op eigen kracht een eicel binnen dringen.
Daarnaast bestaat er ICSI. ICSI staat voor Intra-Cytoplasmatische Spermatozoa-Injectie. Hierbij wordt één van de zaadcellen (spermatozoa) met een uiterst dun naaldje opgezogen en in het celvocht (cytoplasma) van de eicel geïnjecteerd.
De stimulatiefase
Tijdens de stimulatiefase word je met hormonen behandeld. Deze hormonen dien je jezelf toe door middel van injecties. Deze hormonen zorgen dat er niet één eitje rijpt (zoals in een normale cyclus) maar meerdere.
Nij Geertgen gebruikt verschillende medicijnschema’s (waaronder het lange schema, het antogonistenschema en het Flare-up schema) die we volledig aanpassen op jouw situatie. De arts bespreekt met jou welk medicatieschema voor jou van toepassing is. Tijdens de stimulatiefase zijn verschillende echo’s nodig om te zien hoe de stimulatie verloopt: rijpen er genoeg eiblaasjes (follikels), worden ze groot genoeg? Het is van tevoren niet precies te zeggen hoeveel echo’s er nodig zijn. Soms zijn twee echo’s genoeg, maar er zijn er ook wel eens vijf nodig. Als er genoeg eiblaasjes zijn en als ze groot genoeg zijn, dan wordt de eicelpunctie afgesproken.
De punctie (OPU = Ovum pick up)
Bij de punctie worden de eicellen uit de eierstokken gehaald. Dit gebeurt in de punctieruimte, in hetzelfde gebouw waar je ook op het spreekuur komt. Op de dag van de punctie kun je jezelf bij de receptioniste melden. Daarna neem je plaats in de wachtruimte tot je wordt opgehaald. Eenmaal in de punctiekamer, krijg je een infuusnaaldje in de arm, zodat een kalmerend geneesmiddel en/of pijnstilling kan worden toegediend. Het aanprikken en oogsten van de follikels gebeurt met behulp van een naald onder zicht van een echoapparaat en neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Bij de punctie worden alle follikels (eiblaasjes) leeggezogen. In de verkregen vloeistof bevinden zich de eitjes. Deze eicellen zijn te klein om met het blote oog gezien te worden. De verpleegkundige geeft na de punctie de buisjes, met de opgezogen inhoud van de follikels, direct door aan de laboratoriummedewerker. In het laboratorium in Nij Geertgen worden de eicellen uit de follikelvloeistof gehaald en samen met het (ingevroren) zaad klaargemaakt voor bevruchting.
Na de punctie blijf je enige tijd ter observatie in de rustkamer. De arts bespreekt hier de eerste bevindingen met jou en overhandigt je, op schrift, de instructie voor de volgende periode.
De klinisch embryoloog of de IVF-laborant zal je vervolgens mededelen hoeveel eicellen gevonden zijn.
Na de punctie heb je medicatie nodig om ervoor te zorgen dat het embryo een paar dagen later kan innestelen. Je begint hiermee direct na de punctie.
De bevruchting
In ons IVF-laboratorium worden de eicellen en de zaadcellen samengebracht. IVF is de afkorting van In Vitro Fertilisatie en betekent letterlijk: bevruchting in glas. Tijdens de derde fase worden de zaadcellen met de eicellen samengebracht in een glazen schaaltje, zo’n 100.000 á 200.000 zaadcellen per eicel. Een zaadcel moet hierbij op eigen kracht een eicel binnen dringen.
Daarnaast bestaat er ICSI. ICSI staat voor Intra-Cytoplasmatische Spermatozoa-Injectie. Hierbij wordt één van de zaadcellen (spermatozoa) met een uiterst dun naaldje opgezogen en in het celvocht (cytoplasma) van de eicel geïnjecteerd.
Het is belangrijk om te weten dat niet bij alle eicellen die bij de punctie zijn verkregen de bevruchting ook lukt. Ook al worden de zaadcellen in de eicellen ingebracht, toch komt het daarbij niet altijd tot een bevruchting. Meestal wordt zo’n 70% van de eicellen bevrucht, bij de overige 30% stopt het bevruchtingsproces al zo vroeg, dat je niet van een echte bevruchting kunt spreken.
De dag na de punctie neemt de IVF-laborant contact met je op om te besproken hoe de bevruchting is afgelopen en hoeveel embryo’s er ontstaan zijn. Deze embryo’s worden verder gekweekt en het embryo dat zich het best ontwikkelt, wordt in de baarmoeder geplaatst. In de dagen na de bevruchting kan de IVF-laborant de ontwikkeling van de embryo’s telefonisch met jou bespreken. Hij of zij kan ook een inschatting maken van de wanneer de embryotransfer te verwachten is.
De embryotransfer (ET)
De embryoplaatsing wordt op dag 4 of 5 na de punctie uitgevoerd door een arts van Nij Geertgen. Het is een pijnloze procedure die ongeveer 10 minuten in beslag neemt. Je kunt direct na de terugplaatsing naar huis. Je krijgt medicatie voorgeschreven om de innestelingskans te vergroten. Dit middel moet vaginaal worden toegediend, driemaal daags 1 capsule gedurende 16 dagen na de punctie.
Op de dag van de embryotransfer word je ’s morgens gebeld door de IVF-laborant van Nij Geertgen om met jou het tijdstip van de terugplaatsing af te spreken. De dag van embryoplaatsing wordt bepaald door de IVF-laborant in overleg met jou en met de arts.
Het embryo dat zich het best ontwikkelt, wordt in de baarmoeder geplaatst. Het kan ook zijn dat meerdere embryo’s zich goed ontwikkelen. In dat geval wordt er in principe toch maar één, het beste embryo, geplaatst en kunnen de embryo’s die zich ook goed ontwikkeld hebben alsnog worden ingevroren. Er worden alleen twee embryo’s teruggeplaatst wanneer de vrouw 38 jaar of ouder is óf wanneer twee eerdere ICSI-behandelingen niet succesvol zijn geweest. Indien er bevruchte eicellen ingevroren zijn, dan worden de voorbereiding, het ontdooien en het plaatsen van het embryo in Nij Geertgen uitgevoerd.
Als 16 dagen na de punctie geen menstruatie optreedt, kun je een zwangerschapstest met de eerste ochtendurine verrichten of deze test laten doen bij de huisarts. Wij vragen je zowel een negatieve als een positieve zwangerschapstest aan ons door te geven. Als de test negatief is, kunt je een afspraak maken voor een gesprek met een van onze artsen. Als de test positief is, dan maken we afspraak voor een zwangerschapsecho, ongeveer vijf weken na de punctie.
Het (donor)sperma
Wanneer je een mannelijke partner of donor hebt, zal hem in de voorbereidingsfase worden gevraagd om een spermamonster te produceren. Dit sperma wordt op het laboratorium ingevroren. De reden hiervoor heeft een logistieke achtergrond. Soms wordt vers sperma in plaats van ingevroren sperma gebruikt. Als hiertoe wordt besloten moet ongeveer 1/2 uur voor de geplande punctie een spermamonster worden geproduceerd.
Contracten
Voor de behandeling moeten de uitslagen van serologisch (bloed)onderzoek bekend zijn. Daarnaast is het van belang dat je het bewaarcontract goed doorgelezen hebt inzake het thema ingevroren bevruchte eicellen; dit moet (voorafgaand aan de punctie) door jou getekend en overgedragen worden aan de arts.
Voor wie zijn IVF- en ICSI-behandelingen?
Mogelijke indicaties voor deze behandelingen zijn:
- Afgesloten of verwijderde eileiders
- Uitblijven van een zwangerschap na IUI
- Ernstige endometriose
- Verminderde zaadkwaliteit
- Hormonale stoornissen
- Niet goed werkende eierstokken
De informatie op onze website hebben wij zorgvuldig vorm gegeven, maar nog kun je voorafgaand aan je aanmelding inhoudelijke vragen hebben. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-12.00 uur en van 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0492 36 66 34.