Ovulatie-inductie is het door een behandeling met medicijnen opwekken van een ovulatie. Deze behandeling is geschikt voor vrouwen met een kinderwens die een cyclusstoornis (onregelmatige cyclus) of anovulatie (geen eisprong) hebben. Er wordt gestreefd met medicijnen 1 follikel (eiblaas) te laten ontstaan.
De behandeling
Door onze medewerkers wordt u goed geïnformeerd over het verhoogde risico op meerlingzwangerschap, hyperstimulatie en miskramen, de specifieke bijwerkingen van de medicatie en de noodzaak tot (intensieve) controles (follikelgroei, ovulatie, zwangerschap, complicaties) tijdens de behandeling.
Aandachtspunten
- Er wordt een uitgangsecho gemaakt op cyclusdag 2 of 3 voordat gestart wordt met medicatie.
- De eerste controle-echo is ongeveer zeven dagen na de start van de medicatie.
- Als er meerdere follikels zijn ontstaan wordt de behandeling gestaakt en wordt ten zeerste afgeraden om gemeenschap te hebben (een coïtusverbod).
Medicatie
- Clomifeencitraat (CC/Clomid): 1 dd 50 mg per os, cyclusdag 3 t/m 7 of cyclusdag 4 t/m 8. Rond de tiende cyclusdag doen we een controle-echo, is de follikel ongeveer 20mm, dan is het raadzaam de daarop volgende dagen gemeenschap te hebben. Is er geen LH-piek gemeten, dan kan Pregnyl voorgeschreven worden om een eisprong op te wekken. In een volgende cyclus kan worden overwogen al bij een follikel van 15 mm Pregnyl toe te dienen.
- Gonadotrofinen: starten met 50 E per dag op cyclusdag 3. Eerste echo-controle rond cyclusdag 10.
hCG: Humaan choriongonadotrofine wordt toegediend om de ovulatie op te wekken.
Wie komt in aanmerking voor ovulatie-inductie?
- Vrouwen met een onregelmatige cyclus. Hieronder verstaan we een cyclus van minder dan 25 dagen of langer dan 35 dagen.
- Vrouwen met oligomenorroe (een cyclus van meer dan 35 dagen) of amenorroe (als de menstruatie langer dan zes maanden uitblijft).
- Vrouwen met anovulatie (het niet (regelmatig) plaatsvinden van een eisprong in de vruchtbare levensfase). Bij stellen met een onvervulde kinderwens wordt in 20% tot 25% van de gevallen de diagnose anovulatie gesteld.
Onze persoonlijke benadering
De eerste keer een vruchtbaarheidskliniek binnenlopen is voor veel mensen een hele stap. Dat begrijpen we bij Nij Geertgen als geen ander. We zorgen er dan ook voor dat onze kliniek zo laagdrempelig mogelijk is. Dat doen we door een persoonlijke benadering; onze medewerkers staan voor u klaar met gedegen advies, een goed en open gesprek en doeltreffende behandelingen. Nij Geertgen is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.