Misschien overweeg je al langere tijd om eicellen in te laten vriezen. Misschien dacht je er nooit aan, maar heb je dit recent op het nieuws gehoord of gelezen. Of misschien onderga je binnenkort een medische behandeling waarvoor het goed kan zijn je eicellen veilig te stellen.
Er zijn veel situaties waarin het goed zou zijn om serieus te overwegen om je eicellen te laten invriezen. Hoe werkt dit precies en wat kun je verwachten? Wat is de beste leeftijd? En wat zijn voorwaarden om behandeling te mogen starten? We horen in de praktijk veel van dit soort vragen en zullen deze in de onderstaande blog post beantwoorden.
Ga snel naar: Algemene informatie | de behandeling | latere zwangerschap | voorwaarden en indicatie | kosten | verschillende behandelingen
Algemene informatie
Eicellen invriezen, wat houdt het exact in?
Eicellen invriezen is een behandeling waarbij we eicellen uit je eierstokken halen, invriezen en opgeslagen worden voor later gebruik. Dit noemen we ook wel eicel vitrificatie. Vitrificatie in de techniek waarmee de eicellen ingevroren worden. Het invriesproces verloopt heel snel. Hierdoor is de kans op schade aan eicellen ten gevolge van het invriezen minimaal.
Waarom is het verstandig om eicellen in te vriezen?
Het korte antwoord is: om jezelf opties te geven op het gebied van je vruchtbaarheid, voor de komende x jaar.
- Misschien ben je nog niet aan kinderen toe (door een (ontbrekende) relatie, gezondheid, financiën, carrière of andere redenen), maar wil je later wel graag kinderen
- Misschien ben je nog niet toe aan kinderen en weet je niet of je later wel een kinderwens krijgt
- Misschien moet je een medische behandeling ondergaan waarbij er schade aan je eicellen kan ontstaan. In zo’n situatie is het verstandig om eicellen te laten invriezen.
Met het laten invriezen van je eicellen houd je de opties open in wat voor situatie dan ook.
Waarom is het laten invriezen van eicellen zo leeftijdsgevoelig?
Zodra we de eicellen verkregen hebben uit je eierstokken en ze volgens protocol ingevroren zijn door ons gespecialiseerde laboratorium, kunnen de eicellen niet langer ouder worden. We vriezen alleen gezonde eicellen in die van hoge kwaliteit zijn, en in gevroren toestand blijft dit zo.
Wanneer we op latere leeftijd gebruik maken van eicellen die je op dat moment zelf hebt, hebben we te maken met eicellen die de leeftijd van dat moment hebben. Hoe ouder je bent, hoe ouder de eicellen. De eicelkwaliteit daalt met de leeftijd, en daarmee daalt dus ook jouw zwangerschapskans. Daarnaast heb je meer kans op miskramen bij het gebruik van oude(re) eicellen.
Wat is dan de ideale leeftijd voor het laten invriezen van eicellen?
De beste leeftijd voor het laten invriezen van je eicellen is tussen de 30 en 35 jaar. Na 35 jaar daalt de eicelkwaliteit en -voorraad snel.
Bij Nij Geertgen behandelen we tot en met 38 jaar, als tijdens de intake blijkt dat het kansrijk is. Lees later in deze blogpost wat de voorwaarden zijn om behandeling te starten.
De behandeling en verwachtingen
Wat kan ik verwachten tijdens de behandeling eicellen invriezen?
Het proces begint met een intake in onze kliniek. We bekijken onder andere je medische voorgeschiedenis en doen een aantal onderzoeken, zoals bloedonderzoek en een transvaginale echo. Je komt terug voor een tweede gesprek om de uitslagen te bespreken. Als je een sociale of medische indicatie krijgt van onze arts, ligt de bal bij jezelf. Als je besluit om je eicellen te laten invriezen, plannen we een zogenaamd plangesprek. In dat plangesprek zullen we je daadwerkelijk voor behandeling inplannen op basis van je behandelschema en cyclus. Enerzijds hangt de inplanning af van de wachtlijst die we hebben. Anderzijds hangt het af van jezelf. Sommige vrouwen willen zo snel mogelijk starten en andere vrouwen hebben een andere startdatum in gedachten (bijvoorbeeld door werk, vakanties, evenementen, e.d.). Samen kijken we naar welke planning het beste bij alle partijen past.
Hoelang duurt de behandeling eicellen invriezen?
De behandeling eicellen invriezen duurt gemiddeld genomen zo’n twee weken vanaf het begin van de cyclus waarin je behandeld wordt. Kort nadat je menstruatie begonnen is, begin je met het dagelijks toedienen van hormonen via injecties. Je dient gemiddeld zo’n 8 tot 11 dagen hormonen toe. Tijdens deze fase krijg je echo controles om te zien of en hoe de follikels reageren op de hormonen. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk follikels door ontwikkelen binnen 1 cyclus, waar er in een natuurlijke cyclus vaak maar 1 follikel doorrijpt.
Als genoeg follikels de juiste grootte bereikt hebben, plannen we een punctie in Deze follikelpunctie duurt slechts zo’n 15 minuten. Na de punctie gaat het laboratorium aan de slag met het beoordelen in invriezen van de eicellen. Je krijgt te horen wat de opbrengst is, en of we een tweede behandeling zouden aanraden voor betere zwangerschapskansen op latere leeftijd.
Hoe worden de eicellen uit mijn eierstokken gehaald?
Door middel van een zogenaamd follikelpunctie halen we de eitjes uit de follikels in je eierstokken. Dit gebeurt op geleide van een echo.
Hoe worden de eicellen ingevroren?
De techniek die het laboratorium gebruikt voor invriezen heet vitrificatie. Dat is een heel snelle invriesmethode waarbij zich geen ijskristallen vormen. De eicellen worden vóór het invriezen gemengd met een cryoprotectant (antivries). Dit is een vloeistof die de eicel beschermt tegen beschadiging door het invriezen en ontdooien. De eicellen worden ingevroren bewaard in een vat met vloeibaar stikstof (-196 °C). In principe kunnen de eicellen jarenlang bij deze temperatuur bewaard blijven.
Is de behandeling eicellen invriezen pijnlijk?
Sommige momenten in de behandeling eicellen invriezen kunnen gevoelig of pijnlijk zijn, afhankelijk van hoe gevoelig je bent. Het dagelijks toedienen van injecties kan gevoelig zijn. Gelukkig zijn de naaldjes van de injecties erg dun en kort, en gemiddeld genomen wordt het niet als pijnlijk omschreven. Tijdens de stimulatiefase voelen sommige vrouwen zich opgeblazen en ervaren ze krampen in de onderbuik, omdat de eierstokken hard aan het werk zijn. De transvaginale echo’s zijn over het algemeen niet pijnlijk. Enkel wat ongemakkelijk. Dan volgt de follikelpunctie. Voor de punctie mag je een rustgevend tabletje innemen en tijdens de punctie krijg je pijnstilling. Na de punctie kunnen je vaginawand en je onderbuik gevoelig zijn. Je kunt krampen ervaren alsof je menstruatie eraan zit te komen.
Hoe lang duurt het herstel na de follikelpunctie?
We raden altijd aan om de dag van de follikelpunctie vrij te houden en rust te nemen. Je kunt nog enkele dagen krampen in je onderbuik houden. Dit zal langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Het is te verwachten dat je natuurlijke cyclus zich weer snel herpakt.
Wat zijn mogelijke complicaties bij de behandeling eicellen invriezen?
- Tijdens de stimulatiefase kan er overstimulatie ontstaan.
- Tijdens/na de follikelpunctie kan er een bloeding, infectie of torsie ontstaan.
- Na de follikelpunctie kunnen er geen eicellen gevonden worden of kunnen gevonden eicellen niet kwalitatief genoeg zijn voor vitrificatie.
Wanneer komt mijn menstruatie weer op gang?
Een vrouw met een cycluslengte van zo’n 28-30 dagen, zal 10-14 dagen na de follikelpunctie een menstruatie kunnen verwachten.
De behandeling en latere zwangerschap
Wat zijn de succeskansen voor zwangerschap later bij het gebruik van ingevroren eicellen?
De kans op op zwangerschap bij het gebruik van ingevroren eicellen hangt van een aantal factoren af:
- Leeftijd;
- Eicelkwaliteit;
- Aantal eicellen;
- Eicelkwaliteit na ontdooien;
- Kwaliteit van bevruchting en embryo-ontwikkeling.
Onderaan de streep is de kans op zwangerschap tussen de 5 en 9% per ingevroren eicel.
Wat is een goed aantal eicellen om te laten invriezen?
Dit hangt van een aantal factoren af, waarvan leeftijd de grootste factor is. Hoe jonger je eicellen zijn, hoe groter de kans dat de eicellen genetisch normaal zijn. Er is geen vaststaand aantal eicellen die garantie geeft voor zwangerschap op latere leeftijd, maar we kunnen wel gemiddelde succeskansen delen.
Vrouwen die 34 jaar of jonger zijn en 10 eicellen laten invriezen, hebben daarmee zo’n 70% kans op een kind. Vrouwen binnen deze leeftijd die 20 eicellen laat invriezen, hebben zo’n 90% op een kind. Vrouwen tussen de 35 en 38 jaar die 10 eicellen laten invriezen, hebben hiermee zo’n 45% kans op een kind. Als je 20 eicellen laat invriezen tussen je 35e en 38e ligt dit percentage rond de 70%. Dus hoe ouder je bent, hoe meer eicellen er nodig zijn voor een redelijke kans op zwangerschap.
Heb ik meer dan 1 behandeling nodig om genoeg eicellen in te laten vriezen?
Dat hangt af van de uitkomst van de behandeling. Leeftijd speelt ook hier weer een grote rol. Als je jonger bent dan 35 jaar, is er een grote kans dat je een groot aantal eicellen kan laten invriezen in 1 behandeling. Je hebt niet alleen meer voorraad, maar ook de kwaliteit is vaak goed. Als je tussen de 35 en 38 jaar bent is er een grotere kans dat je meer behandelingen nodig hebt om tot een mooi aantal ingevroren eicellen te komen voor de beste zwangerschapskansen op latere leeftijd. Op die leeftijd is namelijk de eicelvoorraad dalend, en ook de kwaliteit begint duidelijk af te nemen.
Tijdens de intake maakt de arts een transvaginale echo en kan dan een inschatting geven hoeveel eicellen we verwachten te stimuleren in 1 behandeling.
Hoe kan ik mijn eicellen gebruiken zodra ik een actieve kinderwens heb?
Mocht een latere kinderwens niet op een natuurlijke manier worden vervuld, dan kun je je melden bij onze kliniek. In eerste instantie kijken we naar behandelopties waarbij nog geen gebruik wordt gemaakt van de ingevroren eicellen. Als je indicatie krijgt voor een IVF/ICSI-behandeling, kunnen je ingevroren eicellen worden ontdooid en in het laboratorium door ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) worden bevrucht. Je kunt daarbij gebruik maken van de spermacellen van je partner of van een spermadonor. Bij ICSI wordt 1 zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Er ontstaat vervolgens een embryo. Een goed ontwikkelde embryo wordt na enkele dagen teruggeplaatst in je baarmoeder waarna een zwangerschap kan ontstaan. Zie ook de informatie over ICSI behandeling op onze website.
Voorwaarden en indicatie
Wat zijn voorwaarden voor de behandeling eicellen invriezen?
Er is een aantal voorwaarden voor eicelvitrificatie.
- Je bent ouder dan 30 en jonger dan 39 jaar.
- Je hebt voldoende ovariële reserve:
- Tijdens echo zien we AFC ≥ 12, en met bloedonderzoek zien AMH > 1,5 ng/ml
- Je leefstijl voldoet als volgt:
- Je rookt niet en gebruikt geen drugs
- Je BMI is <35
- Je serologie is negatief (2 jaar geldig na moment van bepaling)
Hoe krijg ik wel of geen indicatie voor de behandeling eicellen invriezen?
Voorafgaand aan het invriezen van de eicellen, maken we een inschatting van de eicelvoorraad. We kijken naar je leeftijd, je leefstijl, het aantal zichtbare eiblaasjes bij echoscopie (antrale follicle count; AFC) en doen een hormoonbepaling in het bloed (anti-müller hormoon; AMH). Ook bespreken we de details en de kosten van behandeling, en de kans op zwangerschap op een later moment. Er volgt een tweede gesprek met de arts waarin we onder andere je eicelvoorraad, de bloeduitslag, en het verwachte aantal te oogsten eicellen per behandeling bespreken. Samen bepalen we dan of je mag en wilt starten met de behandeling.
Ik heb een lage AMH waarde. Kan ik mijn eicellen laten invriezen?
We kijken nooit alleen naar enkel je AMH waarde, al geeft het vaak al veel informatie. We maken ook een transvaginale echo, waarbij we onder andere willen kijken naar het aantal antrale follikels in je eierstokken. Je leeftijd, leefstijl, echo uitslag, AMH waarde, geven de arts een compleet beeld om vervolgens wel of geen groen licht te geven voor de behandeling.
Moet ik de orale anticonceptie pil (OAC) stoppen voordat ik behandeling start?
Ja, je moet (tijdelijk) stoppen met de pil alvorens we een behandeling eicellen invriezen kunnen starten.
Moet mijn spiraal verwijderd worden voordat de behandeling eicellen invriezen start?
Als je een spiraaltje hebt, mag deze blijven zitten tijdens de gehele behandeling. Dit geldt voor zowel een koperspiraal als een Mirena spiraal.
Kosten en vergoeding
Wat zijn de kosten voor de behandeling eicellen invriezen?
De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 5000,- euro. Het eindbedrag kan iets lager of hoger zijn op basis van de medicatie (type FSH), dosering en hoeveel dagen stimulatie nodig is. Voor een actuele indicatie van de kosten kun je onze tarievenlijst raadplegen.
Worden de kosten voor de behandeling eicellen invriezen vergoed?
Eicellen invriezen op sociale indicatie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat je de kosten zelf moet betalen. De kosten voor de gesprekken, de behandeling met medicatie en bewaarkosten van de eicellen zijn dus voor eigen rekening. Soms zijn er 2 of meer behandelingen noodzakelijk om voldoende eicellen in te kunnen vriezen. Mocht je in de toekomst gebruik willen maken van de ingevroren eicellen dan worden de kosten voor IVF/ ICSI behandeling alleen vergoed als er sprake is van een medische indicatie (spontaan zwanger worden is niet gelukt / niet mogelijk of je bent niet zwanger na een traject van inseminatie). Ben je 43 jaar of ouder dan moet je de IVF/ICSI behandeling sowieso zelf betalen.
Verschillen met andere behandelingen
Wat is het verschil tussen de behandeling IVF/ ICSI en eicellen invriezen?
De eerste helft van de behandelingen is vergelijkbaar. Het doel van de behandeling is wel verschillend. Bij IVF/ ICSI worden de geoogste eicellen ook direct bevrucht in ons laboratorium. Indien er minimaal een gezond en kwalitatief embryo ontstaat, wordt deze vaak ook teruggeplaatst in dezelfde behandeling. Als er meer goede embryo’s ontstaan zijn, kunnen deze ingevroren worden. Bij de behandeling eicellen invriezen worden de verkregen eicellen niet bevrucht maar direct ingevroren om op een later moment bevrucht te worden. Deze behandeling stopt dan dus na de follikelpunctie.
Is eicellen invriezen anders dan eiceldonatie?
Ja dit is anders. Als een vrouw haar eicellen laat invriezen, geeft zij haarzelf de optie om op een later moment zwanger te raken met haar eigen eicellen die dan bevrucht worden met zaadcellen van eigen partner of van een donor.
Bij eiceldonatie worden de verkregen eicellen door een andere vrouw gebruikt voor zwangerschap. Dit zit juridisch ook anders in elkaar. Lees op deze pagina meer over eiceldonatie.
Wat gebeurt er met mijn eicellen als ik ze niet gebruik?
Sommige vrouwen vriezen eicellen in, die vervolgens niet meer gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat zij op een later moment toch zwanger raken op de natuurlijke manier met eicellen van dat moment, als je 45 jaar of ouder bent, of dat de kinderwens er niet meer is.
Soms is het verstandig om de eicellen ingevroren te laten voor eventueel een tweede of derde kindje, als dit onverhoopt niet meer op de natuurlijke manier lukt.
Sommige vrouwen zijn er zeker van dat zij hun eicellen niet meer willen of mogen gebruiken. Dan zijn er drie opties om te overwegen:
- Doneren aan een eicelbank
- Doneren aan de wetenschap
- Vernietigen
Samen met je arts bespreek je welke optie het beste bij je past.
Persoonlijke benadering
Wij streven ernaar dat alle cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.
Doeltreffend
Wij zijn gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.
Ruime ervaring
Al onze medewerkers zijn ervaren professionals en volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Veilig
Bij Nij Barrahûs ben je verzekerd van de hoogste veiligheid en up-to-date zorg volgens de nieuwste normen.