Donorbank

Nij Geertgen begeleidt iedereen met een kinderwens. In dit traject kan men aangewezen zijn op donormateriaal (sperma en/of eicellen).

Patiëntinformatie: Voorlichting Donorsperma

Donormateriaal

Bij Nij Geertgen kan gebruik worden gemaakt van een donor die door uzelf wordt aangedragen (bijvoorbeeld uit de familie- of vriendenkring), een donor van de donorbank van Nij Geertgen of een donor van een donorbank in Europa (bijvoorbeeld van de European Sperm Bank). In onze gesprekken bespreken we met u de mogelijkheden om een zo goed mogelijke keuze hierin te maken. Counseling door onze psychologen is hierbij een essentieel onderdeel om de impact van de inzet van donormateriaal, voor nu en de toekomst, goed in te schatten.

Er is in Nederland een groot tekort aan sperma- en eiceldonoren. De wachtlijst voor eiceldonoren is op dit moment gesloten. De wachtlijst voor een spermadonor is afhankelijk van uw keuze om te gaan voor een spermadonor van de Nij Geertgen donorbank of van een Europese donorbank.

Spermadonor worden

Heeft u belangstelling om spermadonor te worden? Lees dan de informatiefolder voor spermadonoren goed door.

Heeft u na het lezen van alle informatie nog steeds belangstelling, dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: donorbank@nijgeertgen.nl met als onderwerp: Aanmelden spermadonor.

Wat is een spermadonorbank?

Bij de spermadonorbank worden zaadcellen van gezonde spermadonoren aangenomen, ingevroren en bewaard. Deze zaadcellen worden aangeboden aan alleenstaande vrouwen, lesbische paren en paren bij wie de man verminderd vruchtbaar is.

Welke mannen kunnen donor worden?

  • Gezonde mannen in de leeftijd tussen 21 en 45 jaar, die voldoende zaadcellen produceren, welke goed ingevroren kunnen worden en na ontdooiing met goed gevolg gebruikt kunnen worden.
  • Die bereid zijn zich periodiek te laten testen (via bloed- en urineonderzoek) op seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Die minimaal een jaar lang regelmatig hun sperma willen doneren en die niet bij een andere donorbank doneren.

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om

Uw naam, adres en geboortedatum staan met een code in ons computersysteem. Uw medische gegevens zijn alleen met deze code op te roepen en te herleiden.

Sinds 2004 worden de gegevens van sperma-, eicel- en embryodonoren landelijk geregistreerd. De Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting beheert deze gegevens en verstrekt deze op verzoek aan het donorkind, ouders of huisarts.

Stoppen met doneren

  • U kunt op elk moment stoppen met doneren, alleen vragen we u dan om 6 maanden na uw laatste donatie uw bloed en urine nog een keer te laten testen, zodat we dit sperma nog veilig kunnen gebruiken.

Onkostenvergoeding

Na elke spermagift ontvangt u een onkostenvergoeding, zie hiervoor de tarievenlijst. Dit bedrag wordt overgemaakt op uw bankrekening.

Meld u aan als spermadonor

Heeft u de Informatiefolder voor spermadonoren doorgelezen en daarna nog steeds belangstelling om spermadonor te worden, dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldingsformulier. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie.

Meer lezen over donorconceptie?

www.donorgegevens.nl
Landelijk Informatiepunt Donorconceptie (LIDC)

Team donorbank

Iris Wever

Klinisch Embryoloog i.o.

X

Iris Wever

Klinisch Embryoloog i.o.

Van 2007 tot 2013 heeft Iris de opleiding Biomedische Wetenschappen gevolgd aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Ontwikkelingsbiologie en Neurowetenschappen.  Van 2013 tot 2018 deed Iris haar promotie onderzoek ‘Defining Mesodiencephalic dopaminergic neurons;. Identifying different levels of transcriptional control’ aan de Universiteit van Amsterdam. Na de afronding van haar promotie traject in 2018 heeft ze de overstap gemaakt naar de praktijk en is ze bij Nij Geertgen gestart als Klinisch Embryoloog in opleiding.

Iris: “De ontwikkeling van een volledig mens vanuit één enkele cel fascineert me. Waardoor laat de ene eicel zich wel bevruchten en een andere niet? Hoe ontwikkelt een bevruchte eicel zich tot blastocyste? Op welk van deze processen kan ik als Embryoloog invloed uitoefenen om de uitkomst van een IVF traject te verbeteren? Deze vragen houden me bezig vanaf het moment dat ik de eicel en spermacel samenbreng.

De mensen die bij ons in de kliniek komen hebben een zeer bewuste kinderwens. Ze zijn klaar voor die stap in hun leven. Dit is waar mijn fascinatie voor de biologische complexiteit van vroege embryonale ontwikkeling samenkomt met de voldoening die ik haal uit het helpen van anderen. Dit maakt mijn functie zowel interessant als dankbaar.

Dirk van Bragt

Gastheer & donorbankmedewerker

X

Dirk van Bragt

Gastheer & donorbankmedewerker

Dirk heeft de studies SPH en SPW gedaan. Hij heeft 12 jaar lang gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2011 is Dirk werkzaam bij Nij Geertgen als gastheer voor de mannelijke donoren. Daarnaast is hij actief voor de donorbank.

Dirk: “Het werk als gastheer en medewerker van de donorbank is heel gevarieerd; elke dag is anders en vraagt veel flexibiliteit. Ik ben met name actief in de begeleiding van donoren en het zorgen voor een goede ‘match’ tussen patiënten en donoren. Samen met een goed team zetten we de patiënten en donoren iedere dag centraal.

Marieke Schoonenberg

Gynaecoloog en medisch directeur

BIG: 19057782301

X

Marieke Schoonenberg

Gynaecoloog en medisch directeur

In 1995 startte Marieke in Nijmegen met haar studie Geneeskunde. Met het afsluitende coschap in Tanzania was het tijd om in 2002 te gaan starten als assistent Gynaecologie in het Bernhoven Ziekenhuis. Voor de specialisatie tot gynaecoloog is Marieke werkzaam geweest in het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem, UMC Radboud te Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s Hertogenbosch.

Als gynaecoloog is Marieke gestart in het ETZ te Tilburg. Echter na 1,5 jaar bleef de behoefte naar meer kennis en ervaring aanwezig. Voor verdieping ging Marieke 2 jaar werken in het UZ in Gent (België). Hierna was zij in augustus 2015 klaar voor de volgende uitdaging: Medisch directeur en gynaecoloog bij Nij Geertgen.

“Als medisch directeur en leidende gynaecoloog ben ik binnen Nij Geertgen verantwoordelijk voor onze patiëntenzorg. Ik heb bewust gekozen voor het fertiliteitsvakgebied én de missie van Nij Geertgen: wij zijn er voor iedereen met een kinderwens. Ik vind het mooi om mensen te begeleiden bij hun vragen, zorgen, emoties, verwachtingen etc. Dat we samen het gehele traject doorlopen en ik het verschil voor ze kan maken.

Ik ben duidelijk in wat ik wel en niet kan betekenen voor mijn patiënten, maar ik sta altijd open voor persoonlijke wensen en dialoog. We bepalen zo samen met de patiënt wat er gebeurt en waar we wel of niet voor gaan. De zorg is bij ons echt patiëntgericht en op maat. Met alle focus op het realiseren van dé grote wens van onze patiënten.”

Danielle Bax

Fertiliteitarts

X

Danielle Bax

Fertiliteitarts

Na haar studie geneeskunde in Maastricht startte Danielle op de afdeling gynaecologie in het Laurentiusziekenhuis in Roermond. Daarna was ze 2 jaar actief in het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. Vervolgens is Danielle als Fertiliteitsarts aan de slag gegaan in Roermond. Na 5 jaar daar gewerkt te hebben is ze in 2011 bij Nij Geertgen aan de slag gegaan.

Danielle: “Fertiliteit is een leuk en interessant vakgebied binnen de Gynaecologie. Het bestaat uit verschillende facetten die wij in dit behandelcentrum geheel kunnen bieden en uitdiepen. De patiëntengroep spreekt mij erg aan. Wat ik het mooiste aan mijn vak vind? Als het uiteindelijk lukt om met wat puzzelwerk de juiste behandeling voor iemand uit te stippelen zodat ze gezond en zwanger hier weg gaan!

Els Slappendel

Klinisch Embryoloog / Hoofd Laboratorium

X

Els Slappendel

Klinisch Embryoloog / Hoofd Laboratorium

Els Slappendel studeerde Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Naast haar studie werkte zij sinds 1989 als analist op het IVF-laboratorium van het Dijkzigt ziekenhuis. Sinds haar afstuderen in 1992 werkt ze als klinisch embryoloog. Van 1994 tot 2016 heeft Els gewerkt als hoofd van het IVF-laboratorium van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Van 2016 tot 2019 was zij werkzaam als klinisch embryoloog bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant in het Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg. Vanaf november 2018 is Els Slappendel hoofd van het laboratorium van Nij Geertgen. Sinds juni 2019 is Els ook secretaris van de Vereniging voor Klinische Embryologie.

Els: “Als sinds mijn studie ben ik betrokken bij de behandeling van patiënten met een kinderwens. Hieraan een bijdrage leveren in een multidisciplinair team geeft mij veel voldoening. Het mooie aan ons vak is dat de voortplantingsgeneeskunde voortdurend in ontwikkeling is.

Iedere keer ontstaan er nieuwe inzichten. We werken sinds 2020 bijvoorbeeld met de embryoscope. Dit is een speciaal voor IVF/ICSI behandelingen ontwikkelde incubator met een ingebouwde microscoop met camera. Door middel van time-lapse video’s wordt de ontwikkeling van de embryo’s gemonitord en worden de beste embryo’s door ons geselecteerd.

We zetten volop in op innovatie en kennisontwikkeling om zo een zo goed mogelijk resultaat voor onze patiënten te realiseren.”

Marie-Louise van de Loo

Verpleegkundige en donorbankmedewerkster

X

Marie-Louise van de Loo

Verpleegkundige en donorbankmedewerkster

Arjen Goemans

Administratief medewerkster zwangerschaps- en donorregistratie SDKB

X

Arjen Goemans

Administratief medewerkster zwangerschaps- en donorregistratie SDKB

Arjen Goemans studeerde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven van 1991 tot 1997 en ronde 2 HBO studies af. Na jaren in het onderwijs te hebben gewerkt gooide zij in 2016 het roer om. Vanaf augustus 2016 versterkt Arjen als administratief medewerkster het donorbankteam van Nij Geertgen.

Arjen: “Weten van wie je afstamt…

Sinds 2004 is anonieme donatie in Nederland niet meer mogelijk en worden de gegevens van donoren landelijk geregistreerd. De Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB) beheert deze gegevens en verstrekt deze op verzoek aan het donorkind, ouders of de huisarts.

Bij Nij Geertgen zorg ik voor deze registratie. Ik verzamel, controleer en verwerk donorgerelateerde gegevens en onderhoud hiervoor contacten met externe donorbanken, SDKB en andere klinieken. Vanuit deze rol participeer ik ook in de donorcommissie.

Naast deze taken ondersteun ik een dag in de week het team van de zorgadministratie en faciliteer en organiseer ik samen met collega’s de Nij Science Symposia.

Mijn verantwoordelijke werk bij Nij Geertgen is afwisselend en er is binnen het team ruimte voor meedenken en initiatief. Het geeft me voldoening om donorkinderen een kans te geven hun oorsprong te ontdekken. Zo zorg ik samen met alle disciplines voor de juiste, accurate zorg rondom een kinderwens.”

Met ZKN keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Geertgen is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies