Nij Geertgen begeleidt iedereen met een kinderwens. In dit traject kan men aangewezen zijn op donormateriaal (sperma en/of eicellen).
Donormateriaal
Bij Nij Geertgen kan gebruik worden gemaakt van een donor die door uzelf wordt aangedragen (bijvoorbeeld uit de familie- of vriendenkring), een donor van de donorbank van Nij Geertgen of een donor van een donorbank in Europa (bijvoorbeeld van de European Sperm Bank). In onze gesprekken bespreken we met u de mogelijkheden om een zo goed mogelijke keuze hierin te maken. Counseling door onze psychologen is hierbij een essentieel onderdeel om de impact van de inzet van donormateriaal, voor nu en de toekomst, goed in te schatten.
Er is in Nederland een groot tekort aan sperma- en eiceldonoren. De wachtlijst voor eiceldonoren is op dit moment gesloten. De wachtlijst voor een spermadonor is afhankelijk van uw keuze om te gaan voor een spermadonor van de Nij Geertgen donorbank of van een Europese donorbank.
Spermadonor worden
Heeft u belangstelling om spermadonor te worden? Lees dan de informatiefolder voor spermadonoren goed door.
Heeft u na het lezen van alle informatie nog steeds belangstelling, dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: donorbank@nijgeertgen.nl met als onderwerp: Aanmelden spermadonor.
Wat is een spermadonorbank?
Bij de spermadonorbank worden zaadcellen van gezonde spermadonoren aangenomen, ingevroren en bewaard. Deze zaadcellen worden aangeboden aan alleenstaande vrouwen, lesbische paren en paren bij wie de man verminderd vruchtbaar is.
Welke mannen kunnen donor worden?
- Gezonde mannen in de leeftijd tussen 21 en 45 jaar, die voldoende zaadcellen produceren, welke goed ingevroren kunnen worden en na ontdooiing met goed gevolg gebruikt kunnen worden.
- Die bereid zijn zich periodiek te laten testen (via bloed- en urineonderzoek) op seksueel overdraagbare aandoeningen.
- Die minimaal een jaar lang regelmatig hun sperma willen doneren en die niet bij een andere donorbank doneren.
Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om
Uw naam, adres en geboortedatum staan met een code in ons computersysteem. Uw medische gegevens zijn alleen met deze code op te roepen en te herleiden.
Sinds 2004 worden de gegevens van sperma-, eicel- en embryodonoren landelijk geregistreerd. De Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting beheert deze gegevens en verstrekt deze op verzoek aan het donorkind, ouders of huisarts.
Stoppen met doneren
- U kunt op elk moment stoppen met doneren, alleen vragen we u dan om 6 maanden na uw laatste donatie uw bloed en urine nog een keer te laten testen, zodat we dit sperma nog veilig kunnen gebruiken.
Onkostenvergoeding
Na elke spermagift ontvangt u een onkostenvergoeding, zie hiervoor de tarievenlijst. Dit bedrag wordt overgemaakt op uw bankrekening.
Meld u aan als spermadonor
Heeft u de Informatiefolder voor spermadonoren doorgelezen en daarna nog steeds belangstelling om spermadonor te worden, dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldingsformulier. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie.
Meer lezen over donorconceptie?
www.donorgegevens.nl
Landelijk Informatiepunt Donorconceptie (LIDC)