Embryoselectie kan erfelijke aanleg borstkanker voorkomen

Door uitvoering van preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD) kan erfelijke aanleg van borstkanker voorkomen worden. Dat concludeert Inge Derks-Smeets van het Maastricht UMC+ in haar promotieonderzoek.

Het onderzoek dat door Derks-Smeets gedaan werd, was er op gericht de toepassing van PGD bij erfelijke borstkanker te evalueren. Tien jaar na de eerste PGD-procedure voor erfelijke borstkanker concludeert de promovendus dat embryoselectie een veilige en accurate methode is om te voorkomen dat kinderen de erfelijke aanleg voor borstkanker bij zich dragen.

Daarnaast kwam de onderzoekster tot de conclusie dat er geen verhoogd risico op borstkanker voor erfelijk belaste vrouwen na een IVF-behandeling is, ondanks dat daar extra hormonen voor benodigd zijn.

Techniek

Preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD) is een techniek waarmee ernstige genetische afwijkingen voorkomen kunnen worden bij het nageslacht. Het Maastricht UMC+ is sinds 1995 in Nederland het enige centrum met een vergunning voor embryoselectie.

Inmiddels is erfelijke borstkanker één van de meest voorkomende redenen om voor PGD te kiezen. Erfelijke borstkanker wordt veroorzaakt door een genetische fout in het BRCA-1 of BRCA-2 gen. Vrouwen die belast zijn met een dergelijke mutatie hebben in hun leven 60 tot 80 procent kans om borstkanker te ontwikkelen.

Bron: Nu.nl

Meer nieuws
8 feb 2018

Vanaf maart geen spreekuren beschikbaar in de avond – verruimde mogelijkheden overdag

Nij Geertgen is continu op zoek naar verbetermogelijkheden om de behandelingen voor patiënten zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten. De spreekuren in de avond werden tot nu toe enkel ingezet voor het maken van echo’s. Vanaf maart 2018 stoppen de avondspreekuren.

Meer informatie
1 feb 2018

Nij Geertgen toegetreden tot selecte groep IVF behandelcentra

Sinds 1 september 2017 zijn wij in het trotse bezit van de IVF vergunning fase 3. Door het verkrijgen van deze vergunning kan voortaan de volledige IVF/ICSI procedure op één locatie en in eigen beheer plaatsvinden. Nij Geertgen is hiermee een volwaardig behandelcentrum met een eigen donorbank in huis. Transport naar samenwerkende laboratoria is door het verkrijgen van de vergunning overbodig geworden.

Meer informatie

Met ISO 9001 certificering voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.