In de laatste maanden van 2022 kun je weer wisselen van zorgverzekeraar voor het nieuwe zorgjaar 2023. Informeer voorafgaand aan jouw keuze voor een verzekeraar goed welke vergoedingen er gelden voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
Basisverzekering en aanvullende pakketten
Het grootste deel van de vruchtbaarheidsbehandelingen wordt in Nederland vanuit de basisverzekering vergoed. Er zijn drie typen basisverzekeringen; de budgetpolis, de naturapolis en de restitutiepolis. Lees hier meer over de verschillende typen polissen. Voor 2023 geldt dat het aantal zuivere restitutiepolissen sterk is beperkt door de zorgverzekeraars en dit type polis heeft alleen effect wanneer je naar een zorgaanbieder gaat die geen contract heeft met jouw verzekeraar.
Wanneer je volledig vrije zorgkeuze wil hebben én 100% vergoeding wil bij niet gecontracteerde zorgaanbieders kun je voor een restitutiepolis kiezen. Het aantal zuivere restitutiepolissen is sterk beperkt door de zorgverzekeraars en dit type polis heeft alleen effect wanneer je naar een zorgaanbieder gaat die geen contract heeft met jouw verzekeraar.
Naast de basisverzekering kunnen er extra zaken zijn opgenomen in de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Er zijn bijvoorbeeld enkele verzekeraars die uit een aanvullend pakket een vergoeding bieden voor een vierde of opvolgende IVF/ICSI behandeling. Sommige onderdelen van fertiliteitszorg zijn altijd uitgesloten van vergoeding door de zorgverzekeraar zoals de kosten van donorsperma of donoreicellen.
Contracten 2023
Voor 2023 proberen wij contracten af te sluiten met enkele verzekeraars. Op dit moment lopen er onderhandelingen met de volgende verzekeraars:
- CZ
- VGZ
- DSW
- ASR
- Zilveren Kruis
Naar verwachting weten we pas eind december of er contracten voor 2023 zijn afgesloten. Houd onze website en social media in de gaten. Hier zullen wij direct laten weten met welke verzekeraar contracten zijn afgesloten. Neem voor een volledige informatievoorziening en advies contact op met jouw zorgverzekeraar.
Subsidieregeling Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID)
Per 1 april 2020 wordt KID bij alleenstaande vrouwen en lesbische paren zonder medische oorzaak voor onvruchtbaarheid (anders dan de afwezigheid van een mannelijke partner) niet langer vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. De minister heeft besloten dat KID-behandelingen bij vrouwen zonder mannelijke partner vergoed worden vanuit een subsidieregeling. Lees hier meer over de subsidieregeling.
Tips
- Vergelijk zorgverzekeringen op hun voorwaarden en vergoedingen, bijvoorbeeld via Independer.
- Houd het eigen risico voor de vrouw zo laag mogelijk; bij de meeste zorgverzekeraars wordt het eigen risico bij de vrouw gedeclareerd.
- Wanneer je vragen stelt over vergoedingen aan de verzekeraar, zorg dat je de antwoorden schriftelijk ontvangt.
- Kijk of jouw partner een andere verzekering kan nemen; je partner hoeft niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten als jij. Zo kan je partner alleen een basisverzekering nemen, maar kan jij ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Op die manier zorg je ervoor dat jij zoveel mogelijk dekkingen rondom je zwangerschap hebt, zonder dat de premie van je partner ook hoger wordt.
- Het aantal zuivere restitutiepolissen is beperkt. Veel restitutiepolissen worden vervangen door een combinatiepolis. Dit is een onzuivere restitutie, er wordt dan alleen vergoed wat het ‘marktconforme’ tarief is, dat wil zeggen het tarief wat verzekeraars in hun contracten hebben afgesproken en dit is meestal minder dan het geldende tarief volgens de Nederlandse Zorgauthoriteit (NZa).