OFO is de afkorting van oriënterend fertiliteitonderzoek. OFO is een basisonderzoek dat uit verschillende onderdelen bestaat met als doel een mogelijke verklaring te vinden waarom een zwangerschap uitblijft.
De informatie op onze website hebben wij zorgvuldig vorm gegeven, maar nog kun je voorafgaand aan je aanmelding inhoudelijke vragen hebben. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-12.00 uur en van 13.00-15.00 uur op telefoonnummer 0492 36 66 34.
Doorverwijzing door de huisarts
Verwijzing naar de specialist vanwege het uitblijven van een zwangerschap wordt meestal door de huisarts afgegeven, indien één jaar onbeschermd seksueel contact niet tot een zwangerschap heeft geleid. Bij het OFO worden een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht, zoals de eigenschappen van het sperma en het optreden van de eisprong.
De oorzaak kan bij de vrouw of de man, of bij allebei liggen; die drie mogelijkheden komen ongeveer even vaak voor. Bij circa 25% van de paren wordt ondanks een volledig onderzoek geen duidelijke reden voor het uitblijven van een zwangerschap gevonden. Dit wordt onbegrepen subfertiliteit genoemd.
Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap?
Als mensen tot kinderen besluiten en ze hebben regelmatig onbeschermd seksueel contact, waarbij de vrouw een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen heeft, dan is de kans op zwangerschap binnen 1 jaar ongeveer 90% procent. In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap in de eerste jaren ongeveer 15 tot 25 procent. De kans is het grootst bij seksueel contact op de dagen voorafgaande aan de eisprong. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus is dit 14-16 dagen voor de te verwachten menstruatiedatum. Deze kans op zwangerschap wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd en het langer uitblijven van een zwangerschap.
In Nederland heeft 1 op de 6 paren, die een kind willen, problemen met de vruchtbaarheid. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.
De onderdelen van het oriënterend fertiliteitsonderzoek
Het fertiliteitsonderzoek
Het fertiliteitsonderzoek kan langer duren dan u en uw partner verwachten: elke stap kost nu eenmaal tijd. Indien u vragen heeft, kunt u deze met de gynaecoloog of fertiliteitarts bespreken. Is de belasting van de onderzoeken te groot voor u, bespreek dan met de gynaecoloog of fertiliteitsarts hoe ze stap voor stap in uw eigen tempo uitgevoerd kunnen worden.