Psychologische begeleiding

De wens om een kind te krijgen is groot. De weg om daar te komen kan lang zijn en veel van je vergen, zowel op fysiek als emotioneel gebied. Soms kan het helpen daar hulp of ondersteuning bij te zoeken.

Bij Nij Geertgen kan dat door in gesprek te gaan met onze psychologen. Zij kunnen je helpen met:
1. Begeleiding bij vruchtbaarheidsproblemen
2. Begeleiding bij kinderwens en donatie

Begeleiding kan plaatsvinden voorafgaand, tijdens of na een behandeltraject. Ook wanneer je twijfelt of je aan een traject wil beginnen, is het mogelijk om een afspraak in te plannen. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer het jaren geleden is dat je een traject hebt afgesloten, maar wanneer je nog vastloopt in het acceptatieproces. Het maakt daarbij niet uit of je onder behandeling was bij Nij Geertgen of bij een ander centrum of ziekenhuis. Je bent van harte welkom om met ons in gesprek te gaan. De gesprekken zijn bedoeld als voorlichting, informatievoorziening en als steun in de rug en zijn er niet om je te keuren.

Begeleiding bij vruchtbaarheidsproblemen

Meestal kun je weinig invloed uitoefenen op het zwanger worden. Wel kun je bepalen hoe je ermee omgaat. Het wordt vaak als een drempel ervaren om hulp te vragen, maar mentale ondersteuning kan je helpen tijdens een behandeltraject.

De gesprekken met de psycholoog zijn vooral gericht op vraagstukken als
‘Hoe houd je het vol?’ ‘, ‘Waar herken je nog je eigen grenzen binnen alle medische mogelijkheden?’ ‘Hoe ga je om met tegenslagen en stress?’ ‘Hoe ga je hiermee om binnen je relatie? ‘Hoe ga je om met het onbegrip uit je omgeving?’

Het lijkt vaak makkelijker om je op andere dingen te richten en afleiding te zoeken, dan moeilijke gevoelens aan te gaan. Onze psycholoog helpt je manieren vinden om alle gevoelens aan te gaan en zo weer verder te komen in jouw proces.

‘’Waarom zou je een gesprek met een psycholoog aangaan, je bent toch niet gek?’’

Nee, je bent niet gek. Juist niet. Je maakt wel veel indringende situaties mee en dan kan het helpend zijn om alles wat er in je hoofd en hart omgaat eens op een rijtje te zetten. En te horen dat het erbij hoort. In tegenstelling tot de omgeving die gericht is op geruststelling, richten wij ons op het geven van handvatten waardoor je grip krijgt op wat er allemaal in je om gaat.

Begeleiding bij het nemen van besluiten en acceptatie rondom donatie / onconventioneel ouderschap

De wens om een kind te krijgen is één van de grootste keuzes in het leven. Wanneer jou/jullie kinderwens via donorconceptie tot stand gaat komen, komen daar extra overwegingen bij. Het inzetten van donorsperma of donoreicellen om in verwachting te kunnen raken, is geen gemakkelijk besluit.

Binnen Nij Geertgen spreekt iedereen bij de start van een donatie traject met een van onze psychologen. Deze gesprekken zijn bedoeld om je te ondersteunen in de keuzes die komen kijken bij donorconceptie en wat het betekent voor de toekomst. De gesprekken, ook wel counseling genoemd, zijn toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Eventuele zorgen, wensen en vragen zullen we met je bespreken. Soms kan ook worden gekozen voor deelname aan een groepsworkshop die wij maandelijks voor patiënten verzorgen. De arts kijkt samen met jou/jullie of er het beste gebruik gemaakt kan worden van individuele counseling of deelname aan de workshops.

Individuele counseling en workshops
Nij Geertgen stelt minimaal één gesprek of workshop verplicht bij de inzet van donorsperma of donoreicellen. Het is onze visie dat counseling bijdraagt aan betrokken en professionele zorg en helpt om weloverwogen besluiten te nemen.

Belangrijk is dat de counseling werkelijk bijdraagt aan de keuzes die je maakt. Het zijn geen eenvoudige gesprekken. Je wordt gevraagd naar jouw normen en waarden voor wat betreft opvoeding, genetica etc. Er wordt met je gekeken naar het acceptatieproces van de noodzaak voor een donor. We gaan het gesprek aan over hoe dat er in de toekomst uit zou kunnen zien. Lastige vragen, maar het is heel belangrijk om jouw blinde vlekken te kennen voor de grootste beslissing in je leven.

Sommige mensen hebben voorafgaand weinig vragen of komen met lichte weerstand naar het gesprek. Achteraf blijkt vaak dat er toch sprake was van een latente behoefte, maar omdat er zo weinig al bekend was, is het lastig om vooraf te weten wat je nodig hebt.

Een ander komt juist met veel vragen of probeert sterk de controle vast te houden. In dat geval kan een gesprek meer gericht zijn op hoe ga je om kan gaan met het loslaten van de controle.

Vrijwel iedereen gaat tevreden en wijzer de deur uit. Het doel is niet om te oordelen, maar een dialoog aan te gaan over jouw eigen situatie en wat de uitdagingen op je pad zullen zijn.

Wanneer is een workshop een goed alternatief voor een individueel gesprek?
Ben je alleenstaand of start je als vrouwenkoppel aan dit traject en kies je daarbij voor een bankdonor, dan kan een workshop een goede optie voor je zijn. Wanneer je voor een eigen spermadonor gaat, is een workshop geen goede optie. In de workshop is te weinig ruimte om in te gaan op jullie specifieke situatie met een eigen donor en de rol die hij al dan niet gaat vervullen.
Na de intake bij de arts kan ook duidelijk worden dat een individuele counseling passender is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bijzonderheden spelen die qua privacy beter niet in een groep besproken kunnen worden.

Als zowel het individuele gesprek als de workshop een optie is, kun je zelf een keuze maken. De workshop voor alleenstaanden bestaat uit maximaal 10 singles. De workshop voor lesbische stellen uit maximaal 5 koppels. De een vindt een groep en de uitwisseling die daarbij komt kijken prettig, een ander juist niet. In een individuele counseling kun je meer inzoomen op jouw/jullie persoonlijke situatie en de specifieke thema’s die daar bij horen. Dan heb je de psycholoog als jouw eigen sparringspartner. Bij de groep van een workshop kun je leren van de vragen, overwegingen en inzichten van een ander in een soortgelijke situatie. Het is niet nodig om beiden te doen, al is dat uiteraard wel mogelijk.

Inplannen en kosten
De kosten die aan een gesprek of workshop verbonden zijn, zijn onverzekerde kosten. Dat wil zeggen dat er geen mogelijkheid tot vergoeding door de verzekering is helaas. De kosten zijn opgenomen op de tarievenlijst.

Wij streven ernaar om een afspraak op korte termijn in te kunnen plannen. De huidige wachttijden vind je hier. Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor de gesprekken.

Psychologen team

Marloes Verhulst
Marloes Verhulst is opgeleid als psycholoog in Nijmegen aan de Radboud Universiteit.
Daarna is zij verder geschoold in eft-relatietherapie en rouwtherapie. Sinds 2011 is Marloes werkzaam bij Nij Geertgen op het terrein van de reproductieve psychologie.

Marloes: “Binnen de kliniek is mijn taak tweeledig. Enerzijds begeleid ik mensen met een onvervulde kinderwens en anderzijds ben ik actief om mensen te helpen wanneer zij te maken krijgen met donatie en onconventioneel ouderschap. Verliesverwerking is vaak een vergeten onderdeel in de mentale gezondheidszorg. Een onvervulde kinderwens is een heel onzichtbaar verlies. Zowel de omgeving als mensen zelf hebben hier vaak te weinig oog voor. Dit kan leiden tot problemen in de relatie, maar is ook van invloed op de relatiewens van singles. Mensen krijgen er last van binnen sociale kring of het leidt tot overvraging en burn-out achtige klachten.

De grootste valkuil is je verliezen in de medische mogelijkheden zonder je eigen grenzen daarin te bemerken.

Binnen het overwegen van de consequenties bij onconventioneel ouderschap, denkt de een te veel na en de ander te weinig. Daar zoeken we een balans in. Men heeft vaak geen concrete vragen, waarschijnlijk omdat het een onbekende wereld is, terwijl die latent wel aanwezig zijn. Mijn werk gaat in beide takken veelal over verbinding en hechting, het voornaamste goed voor elk mens als je het mij vraagt, maar dus ook over het verdriet dat dat kost als dat verloren gaat.

Als neventaken ben ik bestuurslid van de SIG Gameetdonatie en Onconventioneel Ouderschap commissie van de NVOG. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd samen met collega’s uit Nederland en België bezig met het opzetten van beroepsvereniging Point voor counselors binnen de fertiliteit. Zodat er meer zichtbaarheid en verbinding ontstaat en kwaliteit gewaarborgd kan gaan worden.”

Judith Zegers
Judith Zegers heeft psychologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, afstudeerrichting klinische psychologie. Na afronding van de opleiding heeft Judith eerst gewerkt als onderzoeker, maar sindsdien al sinds vele jaren als behandelaar. Onder andere in een eetstoorniskliniek en op het gebied van re-integratie en eerstelijnsaanpak. Hierdoor heeft Judith veel ervaring opgedaan met thema’s als overbelasting, burn-out klachten, depressies en angsten, verlies en rouw, grenshantering en persoonlijke ontwikkeling.

Judith: “Sinds begin 2010 werk ik als psycholoog bij Nij Geertgen. Een bijzondere werkplek! Ik vind het heel mooi om mensen te kunnen begeleiden met hun kinderwens. Zo’n diep gevoelde wens maakt dat het een intensief proces kan zijn. Vanuit eerdere werkplekken heb ik tools meegenomen om mensen hierin goed te kunnen ondersteunen. Ook weet ik uit eigen ervaring hoe het is als kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is en kan ik me inleven in de situaties waarin je terecht kan komen. Ik vind het leuk om me actief te houden op mijn vakgebied. Ik volg daarom regelmatig nascholingen. Ook geef ik les aan de Hogeschool in Nijmegen en Arnhem. Of je nu blij bent dat je kan beginnen of juist opziet tegen de zoveelste stap in jouw traject: als ik je kan helpen, doe ik dat graag.”

Sjors Veenendaal
Sjors Veenendaal is sinds 2021 werkzaam bij Nij Geertgen als counselor, waar hij wensouders psychosociaal begeleidt bij hun kinderwens. Hij is opgeleid als social worker aan de Hogeschool Utrecht. Sjors is ervaringsdeskundige op het gebied van adoptie en draagmoederschap in zowel binnen- als buitenland en weet uit ervaring dat het niet vanzelfsprekend is om een kind op de natuurlijke manier te kunnen krijgen. Naast zijn werk bij Nij Geertgen heeft Sjors zijn eigen praktijk op het gebied van counseling rondom draagmoederschap voor binnen- en buitenland. Als neventaak is hij bestuurslid bij stichting Meer Dan Gewenst, de Nederlandse stichting voor regenbooggezinnen.

Sjors: “Alle wensouders en donoren die ik spreek hebben hun eigen verhaal, emoties, uitdagingen en verwachtingen en dat maakt elke kinderwens uniek. Ik vind het mooi om deel uit te maken van het proces en zonder oordeel mee te denken over de invulling van die kinderwens, waarbij voor mij het belang van het kind en de tevredenheid van patiënten altijd centraal staat.”

Met ZKN keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Geertgen is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies