Misschien heb je al heel lang de wens om moeder te worden en overweeg je al lange tijd een behandeling met donorsperma. Misschien overweeg je die nog niet zo lang, maar voel je wel urgentie om door te pakken. In welke situatie je ook zit, we verwelkomen je graag in onze kliniek voor een intakegesprek!
KID behandeling
In de volgende situaties wordt er door vrouwen gebruikgemaakt van een spermadonor:
- Bij een lesbische relatie;
- Voor alleenstaande vrouwen;
- Bij onvruchtbaarheid van de mannelijke partner;
- Als er sprake is van een erfelijke aandoening waarbij het gebruik van donorsperma een oplossing kan zijn.
Verloop van een KID behandeling in onze kliniek
1. Afspraak maken
Je kan in onze fertiliteitskliniek terecht na een doorverwijzing van je huisarts. Je kunt jezelf (en eventueel jouw partner) aanmelden. Zodra je alle formulieren en gevraagde gegevens ingevuld hebt, mag je telefonisch contact met ons leggen voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Let op: je verwijsbrief is een vereiste voor de zorgverzekeraar. Zonder verwijsbrief kunnen we helaas geen intakegesprek inplannen.
2. Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek zal een van onze artsen een uitgebreide anamnese doen. De arts bespreekt onder andere medische, psychologische en sociale aspecten. Daarnaast maakt de arts een echo en voeren we een bloedonderzoek uit. In een tweede gesprek bespreekt de arts de uitkomsten. Soms blijkt dat er extra onderzoek nodig is (en dan volgt een derde gesprek). Gemiddeld genomen krijg je na het tweede of derde gesprek te horen of je kunt starten met je KID-behandeling.
3. Gesprek met een verpleegkundige
Na alle gesprekken met de arts volgt een gesprek bij een verpleegkundige. Samen met een verpleegkundige maak je papieren in orde. Ook bespreken we alle stappen van een KID behandeling uitgebreid met je, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We bespreken het kiezen en bestellen van donorsperma, de te verwachte start van de behandeling en hoe de behandeling eruit ziet. Het doen van ovulatietesten en bijkomende contactmomenten is ook een belangrijk bespreekpunt. Als je vragen hebt, nemen we de tijd om deze te beantwoorden. Dit geldt ook voor vragen op een later moment. We zijn per e-mail en telefoon goed bereikbaar, en ook na echo’s kunnen we tijd maken.
4. Behandeling
Als je groen licht krijgt, stelt de arts tijdens datzelfde gesprek een behandelplan op. Samen met een verpleegkundige bespreek je wanneer je wil starten. Sommigen hebben de wens om de eerstvolgende cyclus te starten, terwijl anderen liever een paar maanden later starten. De keuze wanneer je wil starten, laten we bij jezelf.
Bij een eerste behandeling (eerste cyclus) volgen we met behulp van een echo de groei van het eiblaasje (follikel). Zo kunnen we bijzonderheden en/ of een normaal patroon ontdekken. Ook kunnen we voorspellen wanneer de eisprong plaatsvindt, zowel bij een natuurlijke cyclus als met hormoonstimulatie. Deze cyclusmonitoring is niet alleen voor ons maar ook voor jezelf fijn ter bevestiging. Vaak vragen we je om vanaf een vastgestelde dag ovulatietesten te gaan doen. Dit ga je twee keer per dag doen. Als je met ovulatietesten een LH piek hebt ontdekt, kunnen we de inseminatie inplannen. Toen je cyclus begon, heb je al een donorsperma rietje naar onze kliniek laten verzenden. We verwachten dat we deze hebben ontvangen voordat je eisprong plaatsvindt.
Voor de inseminatie kom je naar de kliniek. De afspraak voor inseminatie duurt slechts zo’n 15 minuten duurt. Na de inseminatie mag je twee weken later een zwangerschapstest doen. Als deze positief is, plannen we een (vroege) zwangerschapsecho. Als deze negatief is, laat je ons weten of je een volgende behandeling wil starten. Deze keuze is volledig aan jezelf.
Kosten van een KID behandeling
Vind hier meer informatie over de tarieven van een KID behandeling.
Ben je alleenstaand of heb je een lesbische relatie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de subsidieregeling voor KID behandeling.
Wachttijden
Een veelgestelde vraag is hoe lang de wachttijden zijn bij Nij Geertgen voor KID behandeling. Lees hier meer over onze wachttijden.